Pretraga

Rentiranje vozila: Budite odgovorni, koristite sigurnosni pojas

Rentiranje vozila: Budite odgovorni, koristite sigurnosni pojas

Prilikom putovanja u inostranstvo vozač, suvozač i ostali putnici koji imaju ugrađen pojas moraju nositi sigurnosni pojas. Svaki putnik mora imati svoje mesto, što znači da ne sme biti Više putnika u vozilu od ograničenog broja mesta. To se odnosi i na malu decu koja moraju imati sigurnosno sedište. Vozač je odgovoran za svakog maloletnog saputnika koji ne nosi sigurnosni pojas dok su putnici stariji od 18. godina odgovorni sami za svoje postupke. Ukoliko koristite rentiranje vozila, budite odgovorni i koristite sigurnosni pojas.

Ovde možete pročitati i kakva sve može biti politika goriva pri iznajmljivanju automobila kao i savete kako izabrati najjeftiniji rent a car u Srbiji.

Zakon o sigurnosnom pojasu važi svuda u svetu

Iako ste planirali da koristite usluge rent a car agencija u nekom mirnom mestu dok ste na odmoru u inostranstvu, morate poštovati zakone isto kao i kod kuće. U nekim zemljama možete dobiti veliku novčanu kaznu ukoliko saobraćajni policajac proceni da Vaše dete nije sigurno.

Ne samo da morate imati sigurnosne pojaseve, Već moraju biti funkcionalni i neoštećeni. Prema statističkim podacima procenjuje se da je 50 % smrtnih ishoda uzrokovano saobraćajnim nesrećama nastalo kod žrtava koje nisu nosile sigurnosni pojas.

Zakon o sigurnosnom pojasu postoji već mnogo godina, postoji iz razloga i stvarnost je da spašava živote.

Saobraćajni prekršaji i iznos saobraćajne kazne u Srbiji

Sa novim zakonom stižu i oštrije mere kada je sigurnost dece u saobraćaju u pitanju. Pre svega, deca do tri godine moraju biti u dečjem sigurnosnom sedištu.  Za decu mlađu od 12. godina nije dozvoljeno da sede ne suvozačkom mestu.

Tako na primer, nemarni roditelji koji drže dete u rukama na suvozačkom mestu koje je pritom mlađe od 12 godina mogu da dobiju i zatvorsku kaznu do 30 dana pored novčane kazne koja iznosi 15.000 – 30.000 dinara, što je složićete se možda i mala kazna samim tim što dovode život svog deteta u pitanju.

Sigurnosno sedište za dete je obavezno dok dete ne dostigne visinu od preko 135 cm, i kazne za nepoštovanje ovog zakona su jako rigorozne.

Sva zakonska pravila imaju za cilj povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju. Nepoštovanjem postojećih zakona ne ugrožavate samo Vaš život, već i živote Vaših najmilijih i ostalih učesnika u saobraćaju. Ne budite opasnost po sebe i po druge, već vežite pojas.