Pretraga

Ovo su 10 najstarijih automobila na svetu, a neki od njih i dalje rade

Ovo su 10 najstarijih automobila na svetu, a neki od njih i dalje rade

Svaki ljubitelj automobila zna dosta o automobilima današnje automobilske industrije. Međutim, samo se pravi i najposvećeniji ljubitelji automobila razumeju u neke od najstarijih automobila na svetu koji su i dalje u voznom stanju.

Na našoj listi našli su se istorijski automobili počev od Cugnot Steamer-a iz 1769. godišta, koji su restaurirani i održavani pa još uvek rade besprekorno. Pogledajte listu najstarijih automobila na svetu.

1. Cugnot Steamer iz  1769.  godine

najstariji-auto-na-svetu

Ovaj auto zuzima prvo mesto na našoj listi jer se smatra za najstariji auto na svetu. Cugnot Steamer koji se nalazi u Pariskom muzeju umetnosti i izuma – Musée des Arts et Métiers.

Tvorac ovog automobila je Francuski inovator Nicolas Joseph Cugnot, po kome je i dobio naziv. Izrada je trajala od 1765 do 1769 godine u čemu je učestvovalo dosta ljudi, a prvobitna namena ovog automobila bila je za transport vojne opreme i topova.

Ovaj automobil ima svega tri drvena točka sa velikim kotlom spreda kome je potrebna velika pažnja i dosta održavanja. Cugnot Steamer nam govori koliko je automobilska industrija zapravo napredovala do danas.

Pročitajte koji su to najskuplji automobili na svetu u 2018. godini 

2. Grenville Steam Carriage iz 1875. godine

Grenville-Steam- najstariji-auto

Nakon 143 godina ovaj parni automobil i dalje je sposoban da radi punom parom. Nalazi se u engleskom nacionalnom muzeju u Bjuliju.

Tvorci ovog automobila su Robert Nevil Grinvil i Džordž Džekson Čerčvard. Ovaj automobil može da prevozi do 7 osoba uključujući vozača.

3. De Dion et Trepardaux Dos-a-Dos La Marquise iz 1884. godine

de-dion- najstariji-auto-na-svetu

Izrađen je u Francuskoj 1884 godine i bio u vlasništvu samo 4 osoba. Predstavlja jedan od najbitnijih automobila u istoriji automobilske industrije.

Tri godine nakon toga, automobil je učestvovao na prvoj automobilskoj trci za veterane u Brajtonu. Prodat je na aukciji u Pensilvaniji 1884. godine za 4.62 miliona dolara. Otkupljuje ga kolekcionar iz Teksasa Džon Kvin 2007. godine za 3.5 miliona dolara ali automobil opet dospeva na aukciju nakon njegove smrti.

Dostiže maksimalnu brzinu od 38 km/h i ima dosta dokumentovane istorije. Točkovi su napravljeni od žice, a sedišta su od crne kože sa zlatnim slovima i dodacima koji daju automobilu eleganciju i luksuz.

Pročitajte koja su to top 7 oldajmera idealnih za venčanje iz bajke 

4. Benz Motorwagon iz 1886. godine

Benz-Motorwagon

Izrađen 1885. godine i naširoko poznat kao prvo automobil sa motorom na unutrašnje sagorevanje. Tvorac ovog automobila je Karl Benz osnivač jedne od najuspešnijih automobilskih korporacija danas, dok je razvojni proces finansirala njegova supruga Berta kako bi dobila prava na patent.

Automobil je izložen u javnost 1886. godine. Izrađen je od čeličnih cevi sa drvenim pločama. Poseduje 3 točka koja su od čelika i gume. Na zadnjem delu automobila karakteristične su eliptične opruge uz osovinu i lanaca sa obe strane.

5. Benz Victoria iz 1893. godine

Benz-Viktoria- najstariji-automobili

Tvorac automobila Benz Viktorija je takođe Karl Benz, koji je u početku razvijao ovaj automobil kao vozilo s tri točka. Međutim, pri završetku izrade ovog automobila, promenio je mišljenje  pa ga je transformisao u vozilo s četiri točka kako bi automobilu dao više kontrole.

Izrađen je u preko 1200 primerka i dostiže maksimalnu brzinu od 20 km/h. Dizajn podseća na bicikl zbog svojih točkova sa žicom a okvir je od drveta koji je ojačan čelikom.

6. Panhard et Levassor iz 1895. godine

Panhard-et-Levassor-najstariji-auto-na-svetu

Automobil čiji su tvorci inženjeri i dobri prijatelji Panhard i Levasor. Automobil ima 4 konjske snage i drveni dvocilindrični motor koji i dan danas radi što predstavlja automobilsko čudo.

Tri godine kanije nakon plasiranja ovog automobila Levasor je preminuo u automobilskoj nesreći nakon čega je Panhard nastavio da gradi brend na vojnim vozilima.

7. Lutzmann 4HP Victoria iz 1896. godine

Lutzmann-najstariji-auto-na-svetu

Tvorac automobila je Freidrich Lutsmannis koji je, pretpostavlja se, bio inspirisan prvim Benzovim automobilom na četiri točka.

Automobil je konstruisan sa jedno-cilindričnim motorom od 4 konjskih snaga koji i dalje funkcioniše. Korišćen je u trkama uključujući i trku starih automobila od Londona do Brejtona a i sad može da se koristi čak i za neko kratko putovanje.

Sa većim zadnjim i malim prednjim točkovima, karoserija ovog automobila izgleda vanvremenski.

8. Daimler Wagonette iz  1897. godine

Daimler-Wagonette-najstariji-auto-na-svetu

Ovaj prelepi Daimler Wagonette iz 1987. prodat je na aukciji za neverovatnih 317.917 dolara nakon što je bio u istom vlasništvu 20 godina. Automobil je imao četiri brzine, osam sedišta i ručke pozicionirane na tabli ispred vozača. Njegov prvi vlasnik bio je Endru Rajt iz Bejnsforda a koristio ga je za javna dobra.

9. Delahaye Limousine  iz 1897. godine

Delahaye-Limousine-o-automobilima

Ovu limuzinu iz 1897. godine posedovala je Heder Fatorini. Ova lepotica je učestvovala u mnogim trkama, uključujući trku starih automobila od Londona do Britona. Njegova jedinstvena žuta boja pruža kontrast modernim crnim automobilima.  Ova limuzina je restaurirana i vraćena u originalne živopisne boje. Ovaj automobil posedovao je motor sa dva cilindra i oko šest konjskih snaga.

10. Benz Dogcart iz 1899. godine

Benz-Dogcart-najstariji-auto-na-svetu

Ovaj automobil iz 1899. godine smatra se prvim ekološkim automobilom ikada. Automobil je imao dve brzine  i motor sa jednim cilindrom, kao i dve nezavisne ručne kočnice. Ovaj automobil je takođe imao više kapaciteta za benzin od svojih savremenika.

Eksterijer ovog automobila rađen je od drveta, a posedovao je sirenu, lampe, alat i rezerve ulja. U njegovo vreme bila je potrebna cela nedelja na njegovu izradu. Automobil se tada prodavao za 253 dolara.