Pretraga

Budućnost iznajmljivanja automobila: Da li rent a car industrija izumire

Budućnost iznajmljivanja automobila: Da li rent a car industrija izumire

Rent a car je dugo vremena vladao transportnom industrijom. Iznajmljivanje auta je dugo vremena važilo za najbolji alternativni metod prevoza koji su rado koristili profesionalci i turisti. Međutim, vremena se menjaju a sa njima stižu i novi trendovi. Kompanije kao što su Uber, CarGo, Yandex i drugi koji nude slične usluge putem Interneta su sve popularnije i potiskuju sa scene veterane transportne industrije kao što su taksi i rent a car kompanije.

Da li je rent a car industrija na izdahu?

Definitivno ne! Štaviše, konkurencija na tržištu je veća nego ikada. Ovo može značiti da će neke kompanije ostati bez posla zato što su ih zamenile dve ili tri nove kompanije sa primamljivijim cenama, automobilima ili poslovni modelom. Činjenici da je rent a car u Srbiji sve popularniji idu u prilog i brojne rent a car kompanije koje uspešno posluju.

Tržište je konkurentnije nego ikada zahvaljujući portalima kao što je www.iznajmljivanjeauta.com koji na jednom mestu nude najbolje ponude u gradovima širom Srbije. Korisnici ovih usluga na sajtovima poput ovog mogu da izlistaju cene i uporede koje kompanije imaju najbolje uslove.

Ovo je najlakši i najbrži način da uporedite cene rent a car usluga u različitim gradovima i nađete najbolje ponude. Međutim, na ovim sajtovima ne možete dobiti neke informacije koje možete dobiti direktno od predstavnika kompanije, zbog čega je i sama industrija i dalje jaka.

Ono što kompanije u Srbiji i dalje izdvaja od velikih rent a car lanaca je bolji i bliži pristup klijentima. Iako možda nemaju podjednako veliki broj automobila, rent a car agencije u Srbiji i dalje nude odličan pristup poslovanju i potpunu podršku mušterijama.

Pored toga, tehnološke inovacije ne moraju biti nužno loše po rent a car industriju. Zapravo, određeni izumi imaju potencijal da potpuno promene rent a car industriju u sledećih deset godina, a to su električni automobili i autonomna vozila.

Električni automobili

Električni automobili su daleko jeftiniji za održavanje od automobila koje napaja gorivo. Predviđa se da će do 2025. godine cena kupovine i održavanja električnog i tradicionalnog automobila biti ista, dok će cena održavanja električnog automobila konstantno padati.

Ovo je važno zato što je cena održavanja električnog automobila za otprilike 80% manja od cene održavanja tradicionalnog automobila. Iako je cena energije u odnosu na cenu goriva oko 30% do 50% manja, prava ušteda leži u drugim aspektima održavanja.

Električni automobili imaju 20 pokretnih delova, za razliku od klasičnih automobila koji imaju oko 10.000. Pored toga, proizvođač Tesla tvrdi da njihovi automobili mogu da pređu i preko milion i šest stotina hiljada kilometara.

Autonomna vozila

Autonomna vozila će imati jednako značajan uticaj na rent a car industriju kao i električni automobili. Autonomna vozila će potpuno promeniti užitak korisnika i uticati na pad cene i održavanja tradicionalnih automobila za iznajmljivanje.

Postoji pet nivoa autonomnog upravljanja vozilima, od kojih peti nivo predstavlja potpunu automatizaciju. Većina automobila danas uključuje i putnike bilo da je u pitanju upravljanje ili menjanje brzine. Međutim, ova tehnologija će svakako olakšati upotrebu automobila manje iskusnim ili plašljivim vozačima, čime će i sam koncept iznajmljivanja automobila biti daleko primamljiviji širem krugu ljudi.

Lideri u industriji predviđaju da će autonomni automobili petog nivoa biti zastupljeni na tržištu do 2026. godine, a da će preko 21 milion vozila na četvrtom nivou biti prodato do 2035. Zvuči neverovatno? Danas se prodaje oko 88 miliona ovakvih vozila na godišnjem nivou.

Ovaj tip vozila je važan za rent a car industriju zato što će ovaj koncept učiniti daleko isplativijim za korisnike. Oni više neće morati da plaćaju cenu dostave i preuzimanja automobila od strane agencije. Umesto toga, automobil će se sam vraćati u garažu. I vlasnici rent a car agencija će videti brojne koristi, pre svega manje štete usled nemarne vožnje.

Prethodni članakSledeći članak