Pretraga

Pažljivo vozite: Ovo su najopasniji putevi na svetu!

Pažljivo vozite: Ovo su najopasniji putevi na svetu!

Vozači znaju da je jedan od glavnih uslova za udobnu i bezbednu vožnju dobar put. Zbog toga kada god putujemo negde proveravamo koji su to najbolji putevi i držimo se proverenih magistrala. Međutim, kao što mnogi od vas znaju svi putevi nisu jednaki.

Srbija je poznata po lošim, neasfalitranim i opasnim putevima. Istina je međutim, da su ovi putevi u poređenju sa nekim putevima pravi raj za vozače.

Ne verujete nam?

U ovom članku ćemo vam predstaviti 6 najgorih i najopasnijih puteva kod kojih iznajmljivanje auta ili upravljanje tuđim kolima nisu preporučljivi, pošto je ogromna verovatnoća da ih nećete vratiti u jednom komadu. Vežite pojaseve!

Trans-sibirski autoput (Rusija)

Ovaj put dužine 11.000 kilometara počinje kao i svaki drugi auto put – asfaltiran i često održavan, ravan i bez previše rupa. Međutim, što dalje putujete to se više ovaj put raspada i postaje neravan, neasfaltiran haos. Međutim, prava opasnost leži u okruženju. Na ovom putu su tokom zime česte pojave kao što su lavine, intenzivan sneg i kiša, odroni i led. Potez koji povezuje Čitu, Irkutsk i Krasnojarsk je posebno užasan.

Panamerički autoput (Od Aljaske do Argentine)

Ovaj put dug je oko 48.000 i jedan je od najdužih puteva u svetu. Međutim, jedan deo tog puta je posebno opasan i treba ga zaobići u širokom luku, bilo avionom ili brodom. To je put između Paname i Kolumbije, i ne vredi rizikovati prelaziti ga kolima. Prosto rečeno, bilo koji put koji vodi od kontinenta do kontinenta je izazovan: moraćete da vozite kroz džungle i pustinje, planine i glečere.

Autoput Sičuan – Tibet (Kina)

Ovaj put čine dve deonice, južna dužine 2115 kilometara i severna dužine 2140 kilometara. Koliko je ovaj put opasan najviše govori to što je izazvao više od 7500 smrti na svakih 100.000 vozača. Putevi su krivudavi i vode kroz nekoliko šuma, planinskih lanaca i velikih reka, pa se često javljaju poplave i odroni. Zbog nadmorske visine puta i opasnog terena ovaj put je jedan od najopasnijih na svetu.

Taroko Gorge (Tajvan)

Iako nije ni približno dug kao neki od puteva na ovoj listi, ovaj put je možda jedan od najopasnijih. Put je urezan u planinu i pruža prelep vidik na Nacionalni park Taroko. Mnogi turisti se guraju na ovom uskom putu kako bi videli prelepe pejzaže. Tako ćete na putu naići na kola, skutere, pešake pa čak i autobuse koji pokušavaju da prođu kroz uske tunele i oštre kamene ivice. Ono što ovaj put čini posebno opasnim su česti zemljotresi i loši vremenski uslovi, zbog kojih je ovaj put često zatvoren kako je nemoguće voziti u tim uslovima.

Pasubio (Italija)

Ovo je jedan od najopasnijih puteva na svetu kojim sada prolaze samo biciklisti i pešaci. Međutim, ovim putem je nekada prevožen teret zaprežnim kolima, pa je i put taman toliko širok. Na putu se nalazi 52 ručno isklesana tunela, najmanje širine od 2.2 metara. Iako je pogled fantastičan, ovaj put svakako nije za one sa slabim srcem.

Put do Fairy Medows-a (Pakistan)

Fairy Meadows ili u prevodu bajkovita livada je predeo Pakistana poznat po prizoru koji oduzima dah. Međutim put koji vodi do ovog predela je sve samo ne bajkovit – zapravo je prava noćna mora. Ova prosti put posipan šljunkom nalazi se na 3000 metara nadmorske visine bez ikakvih ograda, dovoljno širok za samo jedan džip. Svetska zdravstvena organizacija proglasila je ovaj put drugim najopasnijim putem 2013. godine.