Pretraga

15 korisnih i praktičnih saveta pri izboru rent a car agencije

15 korisnih i praktičnih saveta pri izboru rent a car agencije

Osobe koje često putuju bilo iz poslovnih razloga ili zadovoljstva svesni su troškova koji su neminovni na putu i znaju da mogu dosta uštedeti na troškovima usluga rent a car agencija.

Ako želite da  odaberete dobru rent a car agenciju i uštedite novac na iznajmljivanju vozila morate znati neka pravila koja su jako bitna iznajmljivanje vozila. Ovih 15 saveta će Vam umnogome pomoći u tome.

Pretražujte po internetu

Pretražujte po internetu i upoređujte. Sa stranicom Iznajmljivanje Auta to nikada nije bilo lakše. Na jednom mestu imate skoro sve rent a car agencije iz cele Srbije. Takođe, ponuda na internetu može biti dosta povoljnija. Budite spremni i da istražite manje poznate rent a car agencije. Postoji dosta porodičnih agencija koje pružaju kvalitetne usluge iznajmljivanja vozila po povoljnim cenama.

Preporuke i reputacija rent a car agencije

Proverite kakva je reputacija odabrane rent a car agencije, kako su ih prethodni korisnici ocenili i da li imaju neke primedbe i žalbe na pružene usluge.

Zatražite preporuke prijatelja rent a car agencija sa kojima su imali prijatno poslovanje i koje su izašle u susret svim njihovim zahtevima.

Ljubazno osoblje

Ne kaže se uzalud da je osoblje neke organizacije duša same kompanije. Osoblje je to koje je zaduženo da vam pruži uslugu kakvu zahtevate. Ukoliko su ostavili loš prvi utisak na Vas velika je verovatnoća da se neće založiti da u potpunosti ispune sva Vaša očekivanja po pitanju pružanja usluga. Drsko i neprijatno ponašanje je odraz njihovog stava prema poslu i menadžmenta poslovanja u celini.

To podjednako važi kako za zaposlene u  poslovnici koje obavljaju kancelarijske poslove tako i za call operatere.

Pitajte o popustima

Neke rent a car agencije imaju dogovor sa vladinim organizacijama, avio kompanijama i turističkim organizacijama o određenim popustima na usluge rent a car agencija. Kako biste bili sigurni da ne propuštate ovakve pogodnosti najbolje je da pitate u rent a car agenciji.

Pitajte o politici kilometraže

Neke rent a Car agencije u svoje usluge uključuju neograničenu kilometražu dok druge naplaćuju prekoračenje postavljenog limita kilometraže. Razmislite o Vašim potrebama pre nego što napravite rezervaciju.

Pitajte o politici goriva rent a car agencija

Pitajte kakva je politika goriva odabranih rent a car agencija. Iznajmljivanje automobila sa praznim rezervoarom je po nama najbolja opcija sa kojom možete uštedeti nešto novca. Sipajte onoliko goriva koliko Vam je potrebno bez dodatnih naknada.

Napravite ranu rezervaciju

Planirajte unapred i napravite ranu rezervaciju od kuće. Ali pre nego što to uradite budite sigurni da putujete u vremenskom periodu koji ste planirali i da imate bukiran smeštaj. Ukoliko ostavljate rezervaciju za iznajmljivanje vozila kao poslednju stavku pred put, postoji velika šansa da nećete dobiti automobil koji ste želeli.

Ako planirate Vaš put tokom vikenda ili u periodu kada je velika poseta turista u željenoj destinaciji rezervišite željeni rent a car bar šest nedelja unapred. Kada je reč o periodima kada ne postoji velika tražnja za određenom destinacijom, možete napraviti rezervaciju 10 – 15 dana pre samog puta.

Ako se odlučite da iznajmite vozilo u Evropi, pokušajte da pronađete i kontaktirate lokalne rent a car agencije ili kontaktirajte lokalnu turističku agenciju.

Pri rezervaciji pitajte i o Vašim opcijama i troškovima u slučaju da promenite planove u toku puta.

Cenjkajte se

Ukoliko ste pronašli odgovarajući automobil i odgovaraju Vam uslovi iznajmljivanja vozila u jednoj rent a car agenciji, a isto to vozilo se iznajmljuje po nižoj ceni u drugim rent a car agencijama, pitajte da li mogu da Vam spuste na konkurentnu cenu. Najgore što može da se desi je da ne pristanu tako da vredi pokušati.

Razmislite na koliko dugo Vam je potreban rent a car

Iako Vam je rent a car potreban na samo dva do tri dana, proverite kakvi su uslovi pri iznajmljivanju automobila ukoliko produžite koji dan. U nekim slučajevima može biti dosta povoljnije ukoliko iznajmite vozilo na 5 – 6 dana što možete proveriti na sajtu rent a car agencije. Na što duži period rentirate to će Vas manje koštati na dnevnom nivou.

Izbor mesta

Ukoliko možete izbegnite usluge transporta sa i na aerodrom i uporedite cene bez usluge ovakvog tipa. Rent a car agencije imaju veće troškove koje se odnose na ovu dodatnu uslugu i što je sasvim normalno naplaćuju je dodatno svojim potrošačima.

Ako se ipak odlučite za ovu uslugu budite sigurni da pri povraćaju automobila važi takođe isto pravilo, da možete da ga vratite na aerodromu. Ne želite da vam se desi da stojite u nedelju prepodne ispred rent a car agencije koja ne radi sa automobilom koji ne možete vratiti dok vam avion odlazi za koji sat. Budite sigurni da imaju fleksibilno radno vreme i da možete vratiti automobil u bilo koje doba dana i noći.

Najbolje je i manje stresno da iznajmite automobil u manjem gradu ili predgrađu ukoliko Vam je destinacija koju posećujete potpuno nepoznata. Ne želite da se zaglavite u gradskoj gužvi čim dobijete ključeve od rent a car-a. Pitajte u agenciji koje puteve je poželjno zaobići.

Dodatne usluge

Ako vam je potrebno sigurnosno sedište za dete, rezervišite ga istovremeno kad i automobil. Pitajte pismenim putem mejla ili kontakt forme o dodatnim troškovima koji prate dodatne usluge.

Veliki izbor vozila

Dobra rent a car agencija u svom voznom parku treba da poseduje veliki izbor automobila, za svačije potrebe i ukuse. Naša preporuka je da ne preterujete pri izboru već da odaberete jedan od jeftinijih kao što su Škoda Fabia 1.2 ili Fiat Panda 1.2.

Manjim vozilom ćete  uštedeti dosta novca a i bolje  ćete se snaći na uskim putevima koje ne poznajete. Naravno, veličina vozila bi trebala biti pogodna s obzirom koliko osoba putuju. Ako putujete sa više osoba razmišljajte unapred da imate mesta za sav prtljag i potrebnu udobnost. Ali ako putuje samo jedna osoba sa Vama, manji automobil će biti sasvim dovoljan za sav prtljag koji imate.

Osiguranje

Razgovarajte sa agentom rent a car agencije. Budite sigurni od koje osigurane slučajeve pokriva Vaše osiguranje. Većina potrošača ne razume ili ne zna za koje slučajeve nezgoda imaju pokriveno osiguranje.

Plaćanje unapred i mogućnost otkazivanja

Platite unapred. Uvek je pametnije  platiti avans pri rezervaciji a ne pri preuzimanju. Ne samo što čete  verovatno dobiti popust već ćete  i znati da plaćate tačan iznos za koji ste se dogovorili sa agentom rent a car agencije. Ono na šta je veoma bitno da obratite pažnju je da li rent a car agencija pruža mogućnost otkazivanja sa povraćajem novca.

Dobra internet stranica

Svaka dobra i ozbiljna rent a car agencija danas treba da ima i dobru i preglednu internet stranicu koja treba da sadrži sledeće komponente:

  • Kontakt formu
  • Live chat
  • Detaljni pregled svih vozila
  • Mogućnost on-line rezervacije
  • Da podržva savremene metode plaćanja (PayPal, kreditne kartice i dr.)

Svim rent a car agencijama je u interesu veći profit, ali takođe žele i zadovoljne klijente koji će se rado vratiti.