Pretraga

Iznajmljivanje vozila – kakva sve može biti politika goriva

Iznajmljivanje vozila – kakva sve može biti politika goriva

Kada iznajmljujete vozilo postoje dosta stvari o kojima još treba razmišljati. Da li Vam je potrebna GPS navigacija, da li da doplatite za dodatnog vozača, da li se naplaćuje usluga sigurnosnog sedišta za dete, da nije skupa cena rent a car usluga, koji automobil odabrati, i kao nezaobilazno pojavljuje se i pitanje o politici goriva rent a car agencija.  Svim automobilima je potrebno gorivo ali neke rent a car agencije malo previše to koriste.

Postoje 5 različitih politika goriva  koje primenjuju rent a car agencije u svom poslovanju. U nastavku teksta objasnićemo šta koja znači kako bi Vas bolje upoznali sa politikom goriva, da biste znali sa čime se susrećete  kada Vam je potrebno  iznajmljivanje vozila.

Prazan rezervoar

iznajmljivanje-vozilaIznajmljivanje vozila sa praznim rezervoarom je možda i najbolja opcija. U ovom slučaju pri iznajmljivanju automobila dobijate prazan rezervoar koji Vi dopunjavate po Vašim potrebama i ne  plaćate dodatne troškove  goriva. Iznajmljeno vozilo vraćate isto tako sa praznim rezervoarom.Postoji i loša strana ove politike goriva, možete izgubiti ukoliko ne iskoristite svo gorivo koje ste sipali.

 Pun povraćaj

Kada iznajmite vozilo biće Vam unapred naplaćen benzin koji se nalazi u rezervoaru. Pri vraćanju automobila biće Vam refundiran  novac za gorivo koje niste potrošili. Svakako proverite precizne uslove kod ove politike goriva iz razloga što postoje i neka pravila o načinu merenja rezervoara pri vraćanja automobila. Neke rent a car agencije mere u osminama dok druge to ne rade.

Delimični povraćaj

U ovom slučaju biće Vam unapred naplaćen benzin koji se nalazi u rezervoaru ali ćete takođe imati i troškove za dopunjavanje goriva. Kada vratite iznajmljeni automobil, refundiraće Vam novac za gorivo koje niste iskoristili, ali ne i novac sa kojim ste sami dopunili gorivo. Pročitajte sve uslove iznajmljivanja pre nego što iznajmite vozilo kako biste izbegli neprijatne situacije i  dodatne troškove.

Pun rezervoar

Dobićete vozilo sa punim rezervoarom goriva i vozilo ćete morati vratiti isto tako napunjeno do vrha. Pri sklapanju ugovora  sa rent a car agencijom, agencija će Vam rezervisati određenu količinu novca na Vašoj kartici kao depozit, koji nećete moći koristiti do povraćaja automobila. Ako vratite automobil sa manje goriva u rezervoaru nego što bi trebalo, agencija će Vam naplatiti određenu sumu od Vašeg depozita u vrednosti nedostatka goriva.

Preuzimate pun, vraćate prazan

Kada je u pitanju ovakva politika rent a car agencija, dobićete pun rezervoar koji će Vam unapred naplatiti. Pri povraćaju automobila ako ga vratite sa nešto goriva u rezervoaru nećete dobiti refundiran novac. Ukoliko se odlučite za ovu opciju obratite pažnju da iskoristite svo gorivo koje Vam je na raspolaganju dok ćete ih  u suprotnom samo vratiti sa gorivom bez ikakve naknade za uslugu, koja Vam možda neće biti tako jeftino naplaćena.

Neke rent a car agencije jasno ističu svoju politiku goriva dok je kod drugih u sakrivenim uslovima pod odeljkom „politika goriva“ ili pod odeljkom „uslovi iznajmljivanja“. Pažljivo pročitajte politiku goriva  i uporedite sve rent a car agencije  kako biste iznajmili vozilo sa politikom goriva koja Vam  najviše odgovara i sa kojom nećete imati dodatne troškove.