Pretraga

Rent a car-om u poseti Beogradu: 17 znamenitosti koje ne smete da propustite

Rent a car-om u poseti Beogradu: 17 znamenitosti koje ne smete da propustite

Rent a car nudi mnogo više mogućnosti da se zabavite i posetite sve zanimljivosti koje Beograd ima da ponudi. Izbeći ćete guranje u gradskom prevozu ali i mogućnost da Vam neki taksista „divljak“ isprazni džepove.

Ukoliko iznajmite rent a car Beograd će vam biti na dlanu, te je šteta da ne obiđete sve što ovaj veličanstveni grad ima da ponudi. Napravili smo za Vas izbor od 17 znamenitosti koje ne smete da propustite kada ste u poseti Beogradu rent a car-om.

Pročitajte i tekstove “Cena rent a car u Beogradu” i “Kako da iznajmite najjeftiniji rent a car u Beogradu“.

Knez Mihajlova ulica

Knez Mihajlova ulica je najpopularnija pešačka zona i trgovački centar kako Beograđana tako i turista. Nalazi se u srcu Beograda  u neposrednoj blizini Kalemegdanske tvrđave i bogata je brojnim spomenicima kulture koji svedoče o istoriji samog grada.

U njoj je smešteno mnoštvo restorana i kafea gde možete predahnuti i popiti najbolju kafu u gradu. Uglavnom je prva lokacija turista koji su u poseti Beogradu i to sa pravom zato što ovde možete videti još i:

 • Nekadašnji najmoderniji hotel, danas je to biblioteka grada Beograda;
 • Zadužbinu Nikole Spasića;
 • Kuću Marka Stojanovića;
 • Pasaž Nikole Spasića;
 • Hotel Rusija;
 • Restoran Ruski car i još dosta toga.

Na terazijama se nalazi centar za informacije gde možete da se obratite ukoliko su Vam je potrebne dodatne informacije.

Pogledajte aktualne događaje u Beogradu, sigurni smo da ćete pronaći nešto što Vam se dopada.

Beogradska tvrđava

Beogradska tvrđava je gradsko utvrđenje na osnovu koje se razvio grad Beograd i prestavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja. Podignuta u prvom veku, danas je prelepo uređeno šetalište bogato zelenilom, spomenicima i prelepim pogledom na Savu, mostove i Novi Beograd. Osnovu tvrđave čine donji i gornji grad.

Kroz istoriju tvrđava je uništavana i obnavljana u više navrata i danas predstavlja jedinstven muzej istorije Beograda koji svakako treba obići. Otvorena je stalno za posetioce a možete posetiti još:

 • Beogradski zološki vrt;
 • Vojni muzej;
 • Prirodnjački muzej;
 • Crkvu Svete Petke;
 • Crkvu Ružica;
 • Narodnu opservatoriju;
 • Grobnicu narodnih heroja;
 • Spomenik Pobednik.

U sklopu tvrđave se nalaze i lepo uređeni košarkaški i teniski teren kao i par restorana.

 

Hram Svetog Save

Hram Svetog Save predstavlja  najveći pravoslavni hram u Srbiji, na Balkanskom poluostrvu i jedan je od najvećih u svetu. Nalazi se u širem centru Beograda, na Vračarskom platou.

Izgrađen je na mestu gde je Sinan-paša spalio mošti prvog Srpskog arhiepiskopa i osnivača Srpske pravoslavne crkve, Svetog Save.

Izgradnja hrama je započeta 340 godina nakon spaljivanja moštiju Svetog Save, finansirana dobrovoljnim donacijama pa je sama izgradnja tekla veoma sporo.

Izgrađen je u srpsko-vizantijskom stilu, obložen granitom i belim mermerom, ukupne visine 82 metara zbog čega se ističe i vidljiv je sa svih prilaza gradu.

Hram Svetog Save predstavlja jedno od obeležja Beograda i kada ste u poseti Beogradu ne propustite da ga posetite.

 

Ada Ciganlija

Ada Ciganlija je rečno ostrvo koje je pretvorena u poluostrvo veštačkim putem.  Beograđanima poznata i kao Beogradsko more, najposećenije je kupalište kako Beograđana tako i posetiocima tokom leta. Zahvaljujući blizini šuma i vode Ada ima specifičnu mikro klimu koju odlikuje veća vlažnost vazduha pa je ovde preko leta za par stepeni svežije nego u ostalim delovima grada.

Nalazi se na samo 4 kilometara od ušća Save u Dunav i obiluje splavovima,  kafeima, restoranima, i otvorenim sportskim terenima.

Plaža važi za jednu od najlepših u Evropi kada je reč o veštačkim jezerima, dok je voda jako prijatna za kupanje i ostale aktivnosti na vodi.

Ovde se nalaze i par veslačkih klubova: Partizan, Crvena Zvezda i Grafičar. Isto tako možete ići na kuglanje, igrati mini-golf, voziti se pedalinom, skuterom i još mnogo toga. Takođe možete posetiti i brojne manifestacije koje se ovde održavaju.

Ovde zabave nikada nije dosta ali prava zabava počinje sa zalaskom sunca. Tada počinje noćni život na Adi.

 

Veliko ratno ostrvo

Za zaljubljenike u prirodu predstavljamo veliko ratno ostrvo (jedno od dve Dunavske ade), sa nesvakidašnjim pejzažem. Ekosistem bogate flore i faune krasi gusta šuma i ovde možete videti retke vrste ptica i životinja, zbog čega je i ovo ostrvo zakonom zaštićeno kao prirodni rezervat. Najveću vrednost čini gnezdo orla belorepana, a ovde možete još i žutu čaplju, patku pupčanicu, žutu plisku i još mnoge druge vrste ptica.

Kada se već nalazite na Velikom ratnom ostrvu svratite i do male peščane plaže Lido koja se nalazi na severu ostrva, koja je jedno od popularnijih kupališta Beograđana preko leta.

Ovde se nalazi i par restorana gde možete i da uživate u specijalitetima nacionalne kuhinje.

 

Skadarlija

U Skadarliji možete osetiti pravi starogradski duh koji se ovde godinama neguje. Jednom rečju ovo je boemska četvrt Beograda. Ulica Skadarlija nalazi se u samom centru grada, popločana je kaldrmom i krasi je obilje restorana i kafana.

Neki od tih restorana su i među najstarijima u Beogradu. Pretpostavlja se da dnevno Skadarliju poseti više od dvadeset hiljada posetilaca. Ova ulica je bila utočiste mnogih glumaca, političara i brojnih poznatih ličnosti, zbog čega je dobila na popularnosti. Ako ste se pitali gde može dobro da se jede u Beogradu, ovo je pravo mesto.

Avala

Na 511 metara nadmorske visine nalazi se planina Avala. Na samo 17 km od Beograda u pravcu Niša možete uživati u svežem vazduhu uz brojne planinske aktivnosti. Lako ćete doći do nje pomoću GPS-a u vašem iznajmljenom vozilu.

Spada pod zaštićeno prirodno dobro grada Beograda. Bogata je lekovitim biljnim vrstama i reliktima kako što su zlatan, zelenika i zanovet.

Topčiderski park

Topčiderski park važi za jedan od najlepših i najvećih parkova u Beogradu i jedno je od omiljenih izletišta građana. Prostire se u dolini Topčiderske reke i ovde se nalaze šest spomenika kulture koje možete obići: spomenik Arčibaldu Rajsu, crkveni konak, Topčidersku crkvu, Obelisk i skulpturu Žetelicu. Takođe, lako možete doći pomoću GPS navigacije rent a car-a.

Graniči se sa Topčiderskim grobljem gde se nalazi crkva Svetog Trifuna. Uživaćete u zelenilu i čistom i svežem vazduhu, to zasigurno.

 

Zemunski kej

Zvanično Kej oslobođenja, poznatiji kao Zemunski kej nalazi se na desnoj obali Dunava i jedno je od najlepših šetališta u Beogradu.

Na obali reke nalaze se brojni splavovi, klubovi i restorani koji su čest izbor Beograđana za noćni provod. Dok šetate Zemunskim kejom uživaćete i u pogledu na graciozne labudove koje krase Dunav.

Ovde možete posetiti Avalski toranj, spomenik Neznanom junaku, srednjevekovni grad Žrnov i monumentalni spomenik Sovjetske armije, koji su poginuli u avionskoj nesreći na Avali, zajedno sa Sergejem Birjuzovim.

Beli dvor

Beli dvor je nekada bio rezidencija Srpske kraljevske porodice. Nalazi se u dvorskom kompleksu u čijem sastavu se nalazi i kapela posvećena Svetom Andreju.

Danas, na Belom Dvoru živi princ Aleksandar II sa svojom porodicom. Bez obzira, može  se posetiti kroz ture koje se održavaju tokom vikenda. Nalazi se na Dedinju, do koga lako možete doći Vašim iznajmljenim vozilom.

Dvor je opremljen vrednim umetničkim delima i eksponatima kojima se možete diviti, a okružen je i prelepim parkom. U toku razgledanja dvora čućete dosta zanimljivosti o kraljevskoj porodici.

Narodno pozorište

Nalazi se na trgu republike, u samom centru Beograda. Izgrađeno je na mestu gde se nekada nalazila Stambol kapija. U okviru narodnog pozorišta nalaze se dve sale. Jedna je na tri nivoa, gde možete uživati u operi, dok se u drugoj održavaju dramski programi i baleti.

Konak Knjeginje Ljubice

Konak Kneginje Ljubice je podigao knez Miloš Obrenović kao rezidenciju svoje supruge Ljubice. 70-tih godina dvadesetog veka postao je muzej kada je otvorena stalna postavka „Enterijeri beogradskih kuća XIX veka“. Konak je da danas ostao lepo očuvan, tako da ovde možete videti stil enterijera iz tog perioda.

 

Gardoš kula

Nalazi se na brdu koje nosi isti naziv, najznačajnija je znamenitost Zemuna koju vredi posetiti. Jedna je od 4 milenijumskih kula koje su Mađari izgradili na sve 4 strane sveta.

Za posete turista na raspolaganju su galerija i atelje Čubrilo i stalna postavka posvećena Milutinu Milankoviću. Sa kule se pruža prelep pogled na ceo grad koji oduzima dah.

Muzej vazduhoplovstva

Muzej jugoslovenskog vazduhoplovstva nalazi se u blizini aerodroma u Beogradu koji nosi naziv Nikola Tesla i jedinstven je u svetu.

Ovde možete videti preko 50 letelica u samoj zgradi i još desetak oko zgrade. Neki od njih su jedinstveni primerci koji se mogu videti samo ovde kao što je Fiat G-50 kao i Oluj 11 koji je bio prvi naoružani vojni avion u Srbiji. Pored samih letelica u muzeju se čuvaju i fotografije, dokumenta, projektili i još dosta toga.

Muzej savremene umetnosti

Nalazi se naspram tvrđave, i služi za cilj pribavljanja, proučavanja , čuvanja i izlaganja Srpske umetnosti od 1900. godine, sve do dan danas. Čini zbirke slikarstva, skulpture, crteža, grafike, filma, fotografije i dr.

Muzej Nikole Tesle

Jedinstveni Muzej Nikole Tesle predstavlja zaostavštinu jednog od naših  i svetskih najistaknutijih istorijskih ličnosti. Zgrada muzeja je spomenik kulture sa stalnom postavkom  koja je podeljena u dva dela. U prvoj se možete više upoznati sa životom i radom Nikole Tesle dok je u drugoj je izložen razvoj nauke o magnetizmu i elektricitetu sa autentičnim dokumentima i modelima najgenijalnijeg uma sa naših prostora, Nikole Tesle.

Posetom muzeja dobićete širu sliku o velikom doprinosu rada Nikole Tesle na nauku i društvo.

 

Muzej Josipa Broza Tita

Muzej Josipa Broza Tita, poznat i kao Kuća cveća, predstavlja objekat gde su sahranjeni Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka. Nalazi se na Dedinju i jedno je od najposećenijih turističkih lokacija u Beogradu gde ćete lako doći vašim rent a car-om. Naziv je dobila iz razloga što je ovaj objekat nekada bio staklena bašta.

 

 

writer

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.