Pretraga

Iznajmljivanje automobila u inostranstvu – Zašto muškarci češće iznajmljuju auta

Iznajmljivanje automobila u inostranstvu – Zašto muškarci češće iznajmljuju auta

Ukoliko provodite dosta vremena u muškom društvu sigurno ste od mnogih čuli da su žene gori vozači. Žene su se oduvek borile da opravdaju svoje mesto za volanom. Sa druge strane, dosta žena je neodgovorno pri vožnji, pa se tako neretko dešava da žene izazovu nezgodu dok popravljaju maskaru ili se staraju o detetu u zadnjem sedištu. S obzirom da 51% populacije čine žene, kad je u pitanju iznajmljivanje automobila u inostranstvu postavlja se pitanje zbog čega samo 18% čine žene?! Da li su zaista žene gori vozači ili je to samo predrasuda?

Šta kaže statistika o ovome?

Po nekim istraživanjima, smatra se da 31% Špankinja iznajmljuje automobile, zatim slede Novozelanđanke sa 30%, Francuskinje sa 24%, Nemice sa 22%, Grkinje sa 15% i tako do same Saudijske Arbije gde je procenat 6.2 što i nije jako čudno s obzirom da je od 24. juna 2018. godine ženama u Saudijskoj Arabiji dozvoljeno da voze, pa mnoge od njih još uvek nemaju vozačku dozvolu.

Dakle, zbog čega žene ređe iznajmljuju automobile od muškarca?

Nema jednostavnog odgovora iako je statistika zanimljiva, razlog tome je daleko od razumljivog. Ne želimo da revoltiramo ikoga i započinjemo polemiku o tome da li su muškarci bolji vozači od žena, samo želimo da iznesemo neke pretpostavke zbog čega muškarci češće iznajmljuju vozila od žena.

Kreditne kartice

S obzirom da je osobi koja iznajmljuje vozilo potrebna kreditna kartica istražili smo da li bi i to mogao biti uzrok, ali je nedavno istraživanje pokazalo da žene imaju daleko više otvorenih kreditnih kartica od muškaraca što zapravo i ima mnogo više smisla s obzirom da su daleko veći potrošači od muškaraca. Iako je često potrebna kreditna kartica za iznajmljivanje auta, možete da iznajmite automobil i sa debitnom karticom koja postaje sve popularnija.

Samopouzdanje

Da li su muškarci sigurniji vozači od žena? Ukoliko posmatramo  iznajmljivanje automobila u Beogradu a i u inostranstvu, statistički podaci nam govore da su muškarci, pogotovo mlađi muškarci uključeni u više saobraćajnih nesreća u Evropi od žena. To ne znači da su muškarci sigurniji i oprezniji vozači već da verovatno samo sigurniji i samopouzdaniji da voze u inostranstvu.

Psihološki aspekt definitivno igra veliku ulogu, te muškarci možda nisu toliko dobri koliko veruju da jesu zbog konstantnih pohvala. Isto tako, ženama je verovatno jedan od većih problema u samopouzdanju to što drugi tvrde da su loši vozači, što stvara dosta pritiska.

Dodatni vozači

Ovi podaci su zasnovani na statistikama od 5000 iznajmljenih automobila i ne računaju se dodatni vozači kod usluga koje pružaju rent a car agencije. Iako brojevi naginju u korist muškaraca, žene su možda prijavljene kao dodatni vozači koji se nisu računali u ovoj statistici.