Pretraga

7 neverovatnih znamenitosti u Srbiji zbog kojih ćete zaboraviti na more

7 neverovatnih znamenitosti u Srbiji zbog kojih ćete zaboraviti na more

Propustili ste odlazak na more ili u neku egzotičnu državu ove godine? Ne oklevajte! Leto još uvek nije prošlo, a za interesantan odmor nije vam nužno potrebno puno para.

Iako se mnogi rado dive znamenitostima u državama kao što su Grčka i Turska, mnogi ni ne primećuju kulturno bogatstvo koje ih okružuje baš u zemlji u kojoj su rođeni.

Srbija je jedna od kulturno najbogatijih zemalja i nudi pregršt intreresantnih mesta koje možete obići. Ukoliko nemate svoj automobil ili nije spreman za duži i zahtevniji put, lako možete naći kompaniju koja nudi iznajmljivanje automobila bez depozita na internetu. Ne treba vam čak ni pasoš!

U ovom članku ćemo vam namesti par značajnih, unikatnih mesta u Srbiji koje možete posetiti.

Ljubavni most u Vrnjačkoj Banji

Ovaj most je idealan za bilo koji par zaljubljenih. Nalazi se u Vrnjačkoj Banji i krase ga stotine i stotine katanaca sa imenima zaljubljenih parova urezanih u njih. Most se nalazi iznad male reke i izgleda preslatko. Pored toga, most se nalazi u parku pa možete da uživate u romantičnom sastanku u prirodi.

Niška tvrđava

Kao što vam je već vrlo jasno, ova čuvena tvrđava nalazi se u Nišu i važi za jednu od najvažnijih istorijskih i kulturnih znamenitosti. Ovo utvrđenje datira sa početka 18. veka. S obzirom da je stara par stotina godina, tvrđava je u izvanrednom stanju a pogled na grad sa nje je neverovatan. Ovo je idealno mesto za opuštanje i često domaćin velikih koncerata i festivala kao što je Nisville.

Felix Romuliana

Felix Romuliana je jedno od najznačajnijih kulturnih nasleđa ove zemlje i izgleda neverovatno. Felix Romuliana se proteže na više od 40000m2, a izgradio je Car Galerije. Ovde se nalazi mnogo rimskih hramova i palata, te predstavlja bogato arheološko nalazište. Turiste širom sveta ovaj lokalitet neverovatno privlači zbog svoje jedinstvene atmosfere.

Spomenik na proroke iz Kremne

Kremna je malo mesto na severu zlatibora poznato po porodici Tarabić, za koje se verovalo da su proroci i da mogu da vide budućnost. S obzirom da su Tarabići živeli u vreme kada je bilo vrlo uobičajno da ljudi budu nepismeni, Tarabićima je bio potreban neko ko će zapisati njihova proročanstva. Taj neko bio je sveštenik pod imenom Zaharije Zaharić. Legenda kaže da su predvideli otkriće telefona i televizije. Bez obzira da li verujete u to ili ne, složićete se da je spomenik Tarabićima vredno posetiti.

Đavolja Varoš

Đavolja Varoš je prirodni fenomen u vidu kamene formacije na planini Radan. Ove formacije nalikuju na prirodne piramide i kule, što je najbolji opis za bilo koga ko nije video Đavolju Varoš makar ni na slici. U Đavoljoj Varoši se nalazi oko 200 ovakvih piramidea koje oduzimaju dah, posebno što niko ne zna kako su nastale.

Lazarica

Ova pravoslavna crkva izgrađena je između 1375. i 1378. godine. Srednjevekovna arhitektura ove crkve oduzima dah i sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Crkva se narazi u arheološkom parku Šaren Grad ili Grad kneza Lazara u Kruševcu, pa ćete pored nje moći da vidite i druge znamenitosti u vidu starih ruševina.

Sat na Petrovaradinu

Iako je sam Petrovaradin impresivan, posebno bismo izdvojili unikatni sat koji se tamo nalazi. Ovaj sat je jedinstven zato što su ručke na njemu obrnute pa mala pokazuje minute dok velika pokazuje sate. Verovatno se pitate zašto je to tako. Tvrđava se nalazi pored Dunava, koji je u vreme kada je sat napravljen bio pun pecaroša. Pošto se velika ručka bolje vidi iz daleka, kazaljke su obrnute kako bi ribari bolje videli vreme. Sat je i danas izuzetno očuvan i preporučijemo da ga posetite ukoliko do sada niste.

Iznajmljivanje automobila bez depozita

Ukoliko vaš automobil nije spreman za ozbiljniji put, ne dozvolite da vas to spreči da obiđete ove interesatne znamenitosti. Putem stranice Iznajmljivanje auta možete naći najpovoljnije rent a car ponude u Beogradu i širom Srbije u bilo kom gradu i otisnuti se na putovanje koje nećete skoro zaboraviti!